Priča duvanjskih glazbenika: Od Citrona do Codexa

U sklopu serijala o duvanjskim bendovima, ovog smo tjedna razgovarali s članovima grupe Codex. Starija publika vjerojatno ih pamti kao Citrone, a kasnije su nastupali i pod nazivom Duga. Od 2004. godine zovu se Codex.

– Puno turbulencija, različitih ljudi i stilova u glazbi, odredilo je smjer u kojem danas ide bend – kazali su glazbenici. Codex čine Ivan Tabak, Ante Tomić i Stanko Ćurčić.

Njihovu glazbu najčešće možete slušati na svadbenima zabavama, a nastupi im nerijetko sežu i preko granice.

– Sviramo sve stilove glazbe, od narodnih,  pop, rock i novijeg repertoara koji zadovoljava ukuse publike. Pokušavamo u ovoj poplavi brzih i jeftinih pjesama odabrati nešto ugodno uhu – ispričali su članovi benda Codex, koji na gažama sviraju i četiri vlastite pjesme koje su nam predstavili.

– ”Rekla si da” je lagana pjesme za mladence, ”Dobro veče svatovi”, ”Kopija”  i ”Daljine” koja govori o iseljavanju Hrvatskog naroda s ovih prostora – kazali su nam glazbenici koji pripremaju i petu autorsku pjesmu ”Mom ocu”.

Osim što rade na spomenutoj pjesmi, planovi za budućnost su im skromni.

– Nastavit ćemo svirati i svake godine snimiti neku pjesmu te objediniti to u album. Svatko od nas radi neki drugi posao, pa nam glazba dođe kao pražnjenje negativne energije  – smatraju glazbenici koji ne kriju da nastupima na svadbama zarade i pristojan novac.

– Iskreno govoreći, dobro se zaradi, ali nastupi znaju biti naporni, no uz dobru pjesmu i opuštenu ekipu sve je puno lakše. Nama je cilj širiti  pozitivnu energiju koje publika zna cijeniti – zaključili su članovi benda Codex.

U nastavku serijala o predstavljanju duvanjskih glazbenika, sljedećeg puta idemo izvan granica BiH, točnije do Švicarske gdje nas čeka Mijo Matić.

Ana Zorić