Framin kutak: Imate li vlastiti stav?

Što danas ljudima, a pogotovo nama mladima, znači imati svoj vlastiti stav? Što je uopće stav?  Znači li to, da ako imamo svoj stav o  nečemu, moramo ga  nametati drugima? Tjerati druge da ga prihvate? Diskriminirati one koji nemaju iste stav kao i mi?

Većina nas svoju posebnost i različitost od drugih iskazuje drugačijim načinom oblačenja, slušanjem drugačije glazbe i slično. I to je sasvim u redu! Svatko ima pravo na izražavanje svog stila i mišljenja! No, stojimo li iza svojih stavova kada zagusti? Kada se našim stavovima protivi većina ili katkada glasna manjina?

Nažalost, nismo uvijek.  Prepuštamo se društvu i situaciji u kojoj se nalazimo, dopuštamo da vladaju našim stavom.

Danas je takva situacija i s vjerom. Svaka čast pojedincima, ali u jako puno slučajeva je tako. Mladi se boje priznati da vjeruju, da poštuju Božje zapovijedi, da idu na misu, da su Framaši .

Mladi se boje ne biti cool! A tko određuje što je cool? Društvo? Da, opet se prepušaju onome što ono kaže. Njihovi stavovi nestaju, gube se.  Srame se onoga što jesu. Dopuštaju da društvo i situacija vladaju njima i njihovim stavovima. Zato uvijek trebamo ostati čvrsti imati svoje „ja“ i nikad  ne dopuštati da njime vlada situacija, nego da ono vlada situacijom, ma kakva ona bila.

Kao vjernici, Kršćani trebamo se preporučiti Bogu da nam da snage da čuvamo svoj stav i ne dopuštamo da ga ruše, jer čvrst stav je nemoguć bez čvrste vjere u Njega.

Ružica Sušilović