FOTO: Proslava blagdana sv. Ivana Krstitelja u Roškom Polju

Kao i svake do sada, i ove su godine, 24. lipnja, mnogobrojni vjernici hodočastili sv. Ivanu Krstitelju u Roško Polje. Rožani su u suradnji s framašima te pod vodstvom župnika fra Joze Radoša – Đoke priredili svečano misno slavlje kojemu je prethodila trodnevnica u čast svetom Ivanu – zaštitniku župe.

Vjernici su pristigli iz svih krajeva, a ponajviše iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Hrvatske, čijem je velikom broju hodočasnika vjerojatno i uvelike pridonio produženi vikend u Republici Hrvatskoj.

Misno slavlje započelo je tradicionalnom procesijom oko groblja, a Misu je predvodio otac Zvonko Martić, karmelićanin iz Duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“. Koncelebranti su bili fra Rade Dragičević, fra Ante Pranjić, gvardijan duvanjskog samostana, fra Filip Sučić i fra Ante Kutleša, misionari u Kongu te fra Jozo Radoš, župnik župe Roško Polje.

U svojoj propovijedi otac Zvonko naglasio je da trebamo živjeti po uzoru na svetog Ivana Krstitelja, odnosno da naučimo živjeti na način da pripremimo put onima koji dolaze u potpunoj predanosti Bogu kao što je i on svojim boravkom u pustinji pripremio put za dolazak našeg Spasitelja Isusa Krista. Istaknuo je i da prestanemo upirati prste u političare optužujući ih za krađu, a da bismo sami bili u stanju ukrasti čim bi nam se pružila prilika.

Župnik fra Đoka na kraju se zahvalio svim kocelebrantima koji su predvodili sv. Mise u trodnevnici, Frami Roško Polje, PU Tomislavgrad, zborovima pod vodstvom gosp. Ivana Sušilovića, Anti Klariću i Anti Aniću koji su omogućili razglas te svim Rožanima koji su na bilo koji način pomogli, a osobito gospođi Ruži Sučić koja je poklonila dvije prekrasne svijeće.

Otac Zvonko Martić misno je slavlje uz blagoslov zaključio riječima:

“Ne dopustite da vam ijedan dan prođe, a da se niste nasmijali.“

Vjernici su se nakon sv. Mise mogli okrijepiti omiljenom domaćom janjetinom i točenim pivom, a od 17 h su ih zabavljali kulturno- umjetnička društva. Za dobrotvorne priloge pobrinuli su se članovi udruge „Prijatelj“ iz Metkovića, čije suvenire izrađuju invalidi, a hodočasnici njihovom kupovinom mogu učiniti dobro djelo.

Narodno veselje se nastavilo do kasno u noć, a dio atmosfere s proslave svetkovine sv. Ivana Krstitelja pogledajte u nastavku.

Tekst i foto: Anita Ćosić