Duvnjak Josip Ivanović ušao u uži izbor za prvu nagradu na WHF-u

Koncertom Hladnog Piva u subotu, 4.kolovoza, završen je deseti jubilarni West Herzegowina Fest.  Prvo mjesto u glazbenoj konkurenciji  osvojio je Merfolk (Mali Lošinj / Hrvatska), najboljim filmom proglašen je “Prekidi stvarnosti” autora Duška Stanivuka (Banja Luka / BiH), a najboljom kratkom pričom “Utopija” autorice Sandre Crnko (Rijeka / Hrvatska).

West Herzegowina Fest je festival koji nastoji potaknuti mlade kreativce i autore da stvaraju, te prezentirajući svoja djela potiču i druge da to čine. Organizatori pritom samo osiguravaju infrastrukturu, dok program uglavnom oblikuju i upotpunjavaju upravo mladi kreativci svojim radovima. Na taj se način ne stavljaju navodnici na oblik i vrstu medija nego na stvaralaštvo samo po sebi, zbog čega i organizatori festivala naglašavaju da ovo nije ni filmski ni glazbeni, a ni festival književnosti, već festival stvaralaštva.

Festival je nastao iz potrebe da poveže i potakne ljude iz svih dijelova regije (i šire) na međusobnu suradnju. Festival gostuje po cijeloj Hercegovini, a ostvarivanjem ideje festivala u “pokretu”, ostvarila bi se komunikacija i suradnja mladih kreativaca iz cijele Hercegovine. Upravo iz ovih razloga sudjelovao je ove godine na festivalu i Tomislavgrađanin  Josip Ivanović s kratkom pričom „Stara škola“, koja je ušla u uži izbor za prvu nagradu, te objavljena u festivalskom fanzinu.

Hvale je vrijedno i samo njegovo sudjelovanje u kategoriji književnosti koje dokazuje kako ipak postoje ljudi koji cijene i bave se ovim vidom umjetnosti iako mnogi to ne znaju niti slute. Inače, Josip se upravo vratio iz Banja Luke, gdje je radio na pisanju teksta i osmišljanju koncepta za audio dramu  ”Walking Mejdan”, u organizaciji Robert Bosch Stiftunga i Gradskog pozorišta Jazavac. Njegove kratke priče i pjesme objavljene su u natječajnim zbornicima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Prije dvije godine, na književnom natječaju u organizaciji Goethe Instituta i France instituta u BiH, Josipova priča „Tri sprata iznad mog vrata i noć“ osvojila je drugo mjesto. U kratkom razgovoru priznao je kako će početkom sljedeće godine iz tiska izaći njegova zbirka kratkih priča.

Josipu želimo još mnogo uspjeha, i neka ovo bude poticaj za sve mlade da se bave, šire i stvaraju umjetnost.

Ivana Perković/TGportal.net