Duvanjsko polje i Dugopolje – sličnosti i razlike

Nedavno sam imao priliku slušati i upoznati mr. Zlatka Ževrnju, načelnika općine Dugopolje, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj što se tiče gospodarskog rasta, a i nataliteta. Dugopolje je, kao što svi znate, općina udaljena nekoliko kilometara od Splita prema Zagori. Njome prolazi dio autoceste A1. Upravo se zbog te autoceste Dugopolje počelo razvijati. Načelnik i njegov tim prepoznali su potencijal koji će donijeti ta autocesta još 1997. i upustili se u avanturu.  Te 1997. Dugopolje je bilo pustinja, beznačajno selce u Zagori. No, ono sada posjeduje tehnološki park, velika skladišta, tvornice, tiskara, ima uređenu gradsku infrastrukturu, razvijenu poljoprivredu i komunalni sustav.

Nagli gospodarski rast su omogućili ponajprije odlična organizacija industrijskih, gospodarskih i stambenih zona, a najviše ukidanje suvišne birokracija koja koči izdavanje dozvola, od građevinskih do komunalnih. U Dugopolju se može sve to srediti u roku od 15 dana, ukoliko vam posao drži vodu.

Razvili su turizam iz ničega. Općina potiče obitelji da obrađuju zemlju na način da im svake godine udijeli stotine sadnica. Sport su razvili do zavidne razine. Posjeduju jedan najbolji sportski centara u ovom dijelu Europe.

Inače, izdvajanje za plaće administracije općine su 3%, a sve ostalo se ulaže u samu općinu tj. gospodarstvo i infrastrukturu. I načelnikov tim se sastoji od 7 ljudi.

Valja naglasiti da nisu dobili ni kune od županije osim što im pripada po proračunu, a još manje od države.

Kakve sličnosti ima Tomislavgrad s Dugopoljem? Pa ima i to velike. Kao što je načelnik Dugopolja prepoznao važnost autoceste, tako bi i naši čelnici u općini trebali prepoznati važnost blizine s Republikom Hrvatskom koja je postala članica EU, to jest važnost blizine Europe. Blizina granice s Europom može donijeti velike beneficije, ako se oni budu znali propoznati. Sama granica omogućava otvaranja centara za uvoz i izvoz, skladišta i spremišta.

Blizina s granicom bi mogla potaknuti gospodarstvenike u ulaganje u industriju, kada bi ih se rasteretilo silne birokracije. Potrebno je stvoriti klimu za ulaganja i načine da se te ljude privuče.

Kakve potencijale ima naša općina? Pa mnogo veće nego Dugopolje. Za razliku od njih, mi imamo veliko neiskorišteno polje, na kojem se mogu uzgajati osnovne poljoprivedne kulture, mogu se pretvoriti u kvalitetne pašnjake. Stočarstvo nam može biti veliki izvor prihoda.  Jer upravo je razvoj poljoprivede jedan od temeljnih planova EU, zašto bi ih mi čekali?

Pa zatim ogromni energetski potencijali koji se mogu iskoristiti, a pogotovo voda i vjetar.  I mnogo toga drugoga.

Ali nažalost, mi to ne znamo prepoznati, ne znamo iskoristiti. Možda za to što na u Općini sjedi toliko ljudi koji se ne mogu dogovoriti oko ničega, osim svojih plaća. Vrijeme je za konkretne poteze. Vrijeme je da političari i vođe prestanu misliti na sebe i počnu se brinuti za narod jer ako ovako nastave za desetak godina naroda neće biti.

Preporučam našem načelniku Vukadinu da se susretne s načelnikom Dugopolja Zlatkom Žervnjom. Čovjek će mu otvoriti vrata i sigurno mu dati koji savjet.

Valentin Ćurković