Oznake Označeno s "Kupres"

Kupres

0 901

IMG_20150115_141846

Za razliku od protekle godine i protekle zime, koja je bila škrta na snijegu, učenici, profesori i djelatnici Srednje strukovne škole Tomislavgrad ove su zime proveli ugodan dan na kupreškom skijalištu Čajuša.

Sunčan i topao četvrtak (15. siječnja) ljepše je bilo provesti na skijama, sanjkama ili u šetnji nego u školskim klupama i s knjigama. Velik broj učenika odazvao se ovom omiljenom sportskom danu pa su ih tako ujutro u pola 9 tri autobusa i jedan kombi odvezli na Čajušu.

Nekoliko prizora potražite u nastavku.

Ako imate lijepu fotografiju s ovog izleta, pošaljite nam, rado ćemo je uvrstiti u album.

TGportal.net

0 732

Panorama_Kupres

Načelnik kupreške općine Perica Romić najavio kako bi se na Kupresu trebao izgraditi zdravstveno-rehabilitacijski centar u suradnji s bolnicom Srebrnjak i Domom zdravlja u Kupresu, zatim agronomski institut za zootehniku te sportski tereni na Čajuši.

U vezi s tim, Romić je kazao da je za zdravstveno-rehabilitacijski centar urađen glavni projekt i da su još ranije dobivena inicijalna sredstva od vlade Republike Hrvatske u iznosu od 800 tisuća kuna te da će na narednoj sjednici Općinskog vijeća Kupres biti ralizirano pozicioniranje objekta kroz izmjenu regulacijskoj plana zajedno.

Što se tiče agronomskog instituta za zootehniku, trenutno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi a navedeni projekt će se, po riječima načelnika, graditi u suradnji s Vladom Hercegbosanske županije, Zavodom za hranu i veterinarstvo HBŽ i Sveučilištem u Mostaru, točnije Agronomskim fakultetom.

”Također, na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća nastojat ću da profesori s Agronomskog fakulteta prezentiraju kompletan projekt našim vijećnicima kako bi se do proljeća riješili svi pravne poslove oko ustroja instituta,a sve kako bi se sljedeće godine krenuli s izvođenjem radova”, istaknuo je kupreški načelnik Perica Romić.

bljesak.info

0 536

b_800_600_0_10_images_Nova_sujicki_polumaraton_utrka_2013_P8104000_Custom

Početkom osmog mjeseca, točnije 9. kolovoza 2014., održat će se 8. Šujički polumaraton 2014. na relaciji Kupres- Šujica. Ove godine očekuje se oko 150 sudionika iz nekoliko zemalja. Ovo atletsko natjecanje  osim velikog  sportskog  značaja ima i promidžbeni aspekt za Hercegbosansku županiju i ovaj kraj.

Svi natjecatelji su oduševljeni trčanjem ljetnog polumaratona na nadmorskoj visini iznad 1000 metara na ravnoj trasi pri temperaturi  oko 20 stupnjeva. Uz poznato gostoprimstvo Kuprešana i Šujičana ova sportska manifestacija iz godine u godinu bilježi  značajne sportske i društvene rezultate.

Posebno veseli sve veći broj sudionika iz ove županije, a ove godine osobito  brojna ekipa dolazi iz Tomislavgrada iz Atletskog kluba Puls, koja je formu izbrusila na Duvanjskoj trkačkoj ligi.

Uz utrku polumaratona, u Šujici će se održati i dječja utrka (za učenike osnovnih škola), a cijela manifestacija završit će zajedničkim ručkom i sveopćim veseljem u Šujici, priopćeno je iz Organizacijskog odbora Šujičkog polumaratona.

Cijeli raspis preuzmite u nastavku.

Raspis_8.Sujicki_polumaraton

TGportal.net

0 759

IMG_20140602_180117

Pravi raj na Zemlji, desetak kilometara sjeveroistočno od Kupresa, krije gusta crnogorična šuma kod sela Kukavice. Skriveno od pogleda tu se smjestilo glacijalno jezero površine 3750 metara kvadratnih.

Ova oaza mira je mjesto koje još nije uništila ljudska ruka pa je kao stvoreno za nedjeljni izlet. Vrijedi udahnuti svježi planinski zrak i osluhnuti čarobne zvuke prirode.

Kukavičko jezero samo je jedno od prirodnih dragulja naše županije, koje vrijedi očuvati a za koje neki možda i ne znaju. Posjetili smo kuprešku ljepoticu, uživajte u njezinoj ljepoti u našoj fotogaleriji.

Anita Ćosić/ TGportal.net

0 737

prometna_nesreca

Na magistralnom putu M -16, Kupres – Šujica, na lokalitetu Poganac, Kupres, sinoć, 03. svibnja u 20,10 sati dogodila se prometna nezgoda, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, tri  osobe su povrijeđene i pričinjena veća materijalna šteta.

 Sudionici prometne nezgode su: P. P. rođen 1952. godine u Tomislavgradu, gdje je i nastanjen, upravljao je automobilom marke “Audi” reg. ozn. 641 J 881, isti je tom prilikom zadobio lakše tjelesne ozljede, koje su mu sanirane u DZ Kupres i  A. B. rođen 1994. godine u Bugojnu, nastanjen u Donjem Vakufu, upravljao motornim vozilom marke VW ” Combi” reg. oznaka M08 A 148, istom je ukazana liječnika pomoć u DZ Kupres, nakon čega je prevezen u DZ Bugojno, suvozač u motornom vozili VW “Combi”  N.M. rođen 1972. godine u Glamoču, nastanjen u Donjem Vakufu, je uslijed zadobivenih povreda na mjestu događaja preminuo, dok je suputnik u motornom vozilu VW “Combi”  E. B. rođen 1957. godine u Donjem Vakufu, zadobio lakše tjelesne ozljede,  te je nakon ukazane liječničke pomoći u DZ u Kupresu prevezen u DZ u Bogojnu.

Očevid na mjestu događaja obavili su Županijski tužitelj HBŽ-a i djelatnici PU Tomislavgrad, nakon čega je tijelo smrtno stradalog prevezeno u mrtvačnicu Županijske bolnice u Livnu, gdje će tijekom dana biti obavljena obdukcija, glasi priopćenje iz MUP-a HBŽ.

TGportal.net 

0 353

kupres-proslava

U organizaciji kupreških udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Općine Kupres, u četvrtak, 10. travnja, bit će obilježena 22. godišnjica od stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Program obilježavanja pod nazivom “U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu” započet će u 09.30 sati polaganjem vijenaca ispred masovne grobnice “Ogledala” iz II. svjetskog rata dok će se u 11.00 sati održati Sveta misa za sve poginule u obrani Domovine u crkvi Svete Obitelji u Kupresu.

Za 12 sati je predviđeno polaganje vijenaca ispred križa kod crkve Svete Obitelji a petnaest minuta kasnije ispred masovne grobnice Suho Polje.

Polaganje vijenaca ispred masovne grobnice Kupreško polje će biti u 12.40 sati, dok će se u 13.05 sati vijenci položiti ispred Spomenika vukovarskim braniteljima.

U završnom dijelu obljetnice stradanja hrvatskog naroda na Kupresu organizator će u 13.30 sati prirediti program u velikoj dvorani Hrvatskog doma Kupres.

Fena

0 307

stop policija_f

Danas, 24. ožujka u 6,45 sati operativno dežurstvo PP Kupres zaprimilo je dojavu da je samoubojstvo u mjestu Donje Vukovsko, u Kupresu, izvršio M. M. rođen 1959. godine u Kupresu.

Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici PU Tomislavgrad i PP Kupres. Utvrđeno je da je M.M. izvršio samoubojstvo  vješenjem u napuštenoj sušariu mjestu Donje Vukovsko, Kupres, nakon čega je tijelo predano obitelji.

MUP HBŽ/TC

0 429

Za-portal1

Srednja škola Kupres danas, 22. ožujka, baš na dan smrti velikog njemačkog pisca Goethea, bila je domaćin 4. županijskom natjecanju iz njemačkog jezika za srednje škole, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, kulture i športa HBŽ.

Na natjecanju je sudjelovalo 16 učenika iz svih krajeva Hercegbosanske županije- Glamoč, Livno, Tomislavgrad i Kupres, koji su stigli u pratnji svojih profesora te je samo natjecanje službeno započelo u 10 sati. Svoje znanje i vještine testirali su iz tri vještine: slušanje, čitanje i govor, i to u tri razine- A2, B2 i C1.

Čak dva prva mjesta otišla su u glamočku Srednju školu “Tin Ujević”- na razini A2 najuspješniji je bio Krunoslav Ćosić, a na C1 Anton Milošević. Prvo mjesto za razinu  B2 odnijela je Tina Toto iz Gimnazije Livno.

Bez uspjeha nisu prošli ni duvanjski srednjoškolci. Dolores Perković iz Gimnazije Marka Marulića bila je treća na razini B2, dok je Josip Perić ispred Srednje strukovne škole također odnio treće mjesto iz razine A2.

Za-portal

Svi natjecatelji zaslužuju iskrene pohvale te su za proglašenje pobjednika nerijetko bile ključne nijanse. Pohvale također idu domaćinima u kupreškoj Srednjoj školi koji su svoje goste ljubazno i toplo ugostili. Uz kratki glazbeni dio svečano su proglašeni pobjednici te je natjecanje službeno završeno u 16 sati.

Pobjednici idu dalje na državno natjecanje koje će se održati 4. travnja u Sarajevu, a za domaćina 5. županijskog natjecanja predložena je Srednja škola “Tin Ujević” Glamoč.

Anita Ćosić/ TGportal.net

0 170

deutsch

Obavještavamo vas da Stručni aktiv profesora njemačkoga jezika Hercegbosanske županije i Udruženje nastavnika njemačkog jezika BiH (BHDLV), u suradnji sa Goethe-institutom BiH, provodi županijsko natjecanje za učenike srednjih škola Hercegbosanske županije.

Natjecanje će se održati na Kupresu, 22. ožujka 2014. godine u prostorijama Srednje škole „Kupres“.

Natječu se pobjednici u školama na razinama A2, B2 i C1.

Pobjednici županijskoga natjecanja idu na državno natjecanje u Sarajevu koje će se održati 4. travnja 2014. godine, u organizaciji Goethe instituta BiH i BHDLV. Nakon toga za pobjednike B2 i C1 na državnoj razini slijedi svjetska olimpijada njemačkoga jezika (IDO 2014.) u Frankfurtu (3. 08. – 16. 8. 2014.)

Obavijestit ćemo vas o ishodu natjecanja.

Organizacijski odbor
SŠ „Kupres“

Dubravka Vukadin, prof.

TC

0 838
Cesta2
Zapadna Hercegovina na pragu je ostvarenja strateškog projekta. Gradit će se brza cesta, koja će ovu regiju izvući iz prometne izolacije.

U zapadnoj Hercegovini magistralni putovi postali su lokalne ceste. Rekonstrukcija se ne može izvesti – proširenje onemogućavaju sagrađeni objekti. Odgovor problemu prometne zagušenosti iz svih pravaca dala je stručna studija koju je županija uvrstila u prostorni plan. Gradit će brza cesta kroz Hercegovinu.

Na osnovu te prostorno-prometne studije i strategije ZHŽ-a, prostorni planeri su u svom dokumentu došli do skoro istih stavova, tako da su na prostoru ZHŽ-a projicirana dva ključna pravca”, objašnjava Ivan Topić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ZHŽ-a.

Brzom cestom u dva pravca – prvi pravac vezao bi se na Jadransko-jonsku cestu do čvora Zvirovići, pa od Posušja do Kupresa, drugi iz Mostara u Široki Brijega do Gruda i granice sa Hrvatskom.

Nova mrežna infrastruktura stvorila bi putokaz gospodarskom razvoju.

Ona je važna sa dva aspekta – jedan je gospodarski dio, drugi je socijalni, koji će utjecati i na kvalitetu života ljudi koji žive u tom prostoru, njihovo zapošljavanje, bržu komunikaciju, protok ne samo unutar regije nego i izvan BiH“, tvrdi Ivan Jurilj, ravnatelj Regionalne agencije za razvoj Hercegovine.

To bi nadoknadilo udaljenost pristupa koridoru VC većini općina zapadne Hercegovine i izvuklo iz dosadašnje prometne izolacije.

Topić kaže kako je prometni pravac Mostar – Podledinac izuzetno značajan – on otvara mogućnost gospodarskog razvitka, a ne iseljavanja stanovništva s ovih područja.

Kako FTV doznaje u fazi je natječaj za izradu glavnog projekta na potezu brze ceste Mostar – Široki Brijeg do granice sa Hrvatskom.

bljesak.info/ TGportal.net

0 292

policija

Djelatnici PP Kupres, u srijedu, 04. prosinca, u 16.55 zaprimili su dojavu da je u sušari za meso u mjestu Otinovci, Kupres, pronađeno beživotno tijelo P. J. (1935.).

Očevid na mjestu događaja izvršili su djelatnici PU Tomislavgrad i  dežurni liječnik DZ Kupres.

Konstatirano je da na tijelu stradalog nema tragova nasilne smrti, te je tijelo predano rodbini.

mupk10livno.com/TGportal.net

0 696

perica-romic

Zaista nevjerojatna priča s našega područja, a i šire regije dolazi iz naše susjedne općine Kupres.

Naime, došavši na dužnost mladi kupreški načelnik Perica Romić istoga trena sam je sebi umanjio plaću za nevjerojatnih 1000 KM, koja sada iznosi oko 1825 KM.

Kuprešaci su pozitivno iznenađeni potezom svoga načelnika, a kao razlog toga čina Romić navodi surovu realnost i veliki nesrazmjer plaća načelnika i ostalih općinskih djelatnika.

Kad bi još neki visoki funkcioneri počeli slijediti kupreški primjer, možda bi ova županija ali i cijeli entitet, naposljetku i država krenula u pozitivnijem smjeru. No, istina je, nažalost nešto sasvim drugo…

Cijelu priču o “kupreškom čudu” pogledajte na sljedećem linku.

Čudo na Kupresu

TGportal.net

0 151

dječak

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije ponovno je objavilo Javni oglas za prijem i upis djece u okviru realiziranja projekta „Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje“.

Ministarstvo ovaj projekt provodi uz financijsku potporu UNICEF-ove fondacije Dubai Cares, ali ovoga puta za ostale četiri općine naše županije, Kupres, Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo, koje nisu bile obuhvaćene prvim dijelom ovoga projekta.

Nakon uspješno započetog prvog dijela ovoga projekta u dvije općine naše županije, Livnu i Tomislavgradu, u kojem je primljeno više od 500 djece, ukazala se mogućnost proširenja projekta i na ostale općine naše županije.

Naime, nakon što je jedna županija odustala od ovakvoga projekta, grantnih sredstava jednim je dijelom odobren upravo Hercegbosanskoj županiji čime će se omogućiti upis još 175 djece u navedene četiri općine naše Županije.

Ovaj odgojno-obrazovni program realizirati će se na isti način kao i kod prvog dijela ovoga projekta i to u trajanju od 6 mjeseci, 4 radna dana u tjednu u dnevnom trajanju od 3 sata za djecu starosti od 4 do 6 godina.

Uvjete Javnog oglasa i Prijavni obrazac možete preuzeti u nastavku: Javni oglas Prijavni obrazac

vladahbz.com/ TGportal.net

0 325
kupres-proslava
Na Kupresu je jučer svečano obilježena 19. obljetnica oslobođenja ovoga grada tijekom Domovinskog rata.

Kako su za Fenu prenijeli organizatori, program obilježavanja 19. obljetnice oslobođenja Kupresa započeo je oko 10 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima hrvatskih vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata na masovnoj grobnici “Ogledala” da bi sat vremena kasnije bila služena sveta misa za sve poginule i preminule hrvatske branitelje u crkvi Svete Obitelji.

Nakon mise koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić uz koncelebraciju nekoliko svećenika, kod spomen Križa ispred crkve Svete Obitelji položeni su vijenci i upaljene svijeće nakon čega je upriličen svečani mimohod branitelja kupreškim ulicama predvođen orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Završetkom mimohoda, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva hrvatskih političkih stranaka i drugih gostiju uputila su se na mjesta stradanja hrvatskih vojnika i civila iz Domovinskog rata na Suhom Polju i Kupreškom polju, gdje su još jednom položili vijence i zapalili svijeće.

Nakon protokolarnoga dijela svečanost je nastavljena akademijom u Hrvatskom domu, gdje su se cijenjenom izaslanstvu i braniteljima obratili predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata te zapovjednici ratnih postrojbi i učesnici u oslobađanju Kupresa.

Završetkom svečanog dijela uslijedio je prigodni zabavni program i druženje branitelja u parku ispred Hrvatskog doma.

Također, svoju 7. godišnjicu postojanja na Kupresu je svečano obilježila i Udruga Specijalne policije HR HB, koja je među prvima ušla u oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Fena/TGportal

0 200

osce

U sklopu aktivnosti usmjerenih na prevenciju i borbu protiv djela motiviranih predrasudama, Misija OESS-a u BiH organizira interaktivnu radionicu za srednjoškolce iz Kupresa i Glamoča,  u srednjoškolskom centru u Glamoču u utorak 29. listopada.

Cilj radionice je na jednom mjestu okupiti učenike iz različitih etničkih skupina te im kroz interaktivne igre i vježbe predočiti vrijednost tolerancije i života u multietničkom društvu izgrađenom na razumijevanju različitosti.

Tijekom razmjene učenika planirano je i prebojavanje uvredljivih grafita u Glamoču, u čemu bi im se trebali pridružiti načelnik općine Glamoč Radovan Marković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Damjanović.

TGportal.net