Ministrica Cikojević: Plaće ćete dobiti samo za dane kad ste radili

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije održana je konferencija za novinare koju je sazvala ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordana Cikojević. Konferencija je sazvana zbog okončanja sudskog postupka koje je resorno ministarstvo vodilo protiv Samostalnog sindikata Osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Županijski odbor Hercegbosanske županije Tomislavgrad.

Uz resornu ministricu Gordanu Cikojević na konferenciji su sudjelovali Nediljko Rimac te savjetnik predsjednika za pravne poslove Ivica Ćosić.

Ovom konferencijom ministrica je htjela objasniti kronologiju događaja, razloge podnošenja Zahtjeva za prekidom štrajka Općinskom sudu u Livnu te samu presudu Županijskog suda u Livnu. Naime, prema članku 9. Zakona o štrajku predviđa se smanjenje plaće uposlenicima koji su sudjelovali u štrajku srazmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, dok članak 80. Kolektivnog ugovora predviđa pravo na puni iznos plaće ukoliko se nadoknade u potpunosti dani provedeni u štrajku organiziranom sukladno Zakonom. Stoga, zbog pravomoćnosti presude Županijskog suda u kojoj je štrajk proglašen nezakonitim plaće će dobiti uposlenici koji nisu sudjelovali u štrajku dok će sudionicima štrajka plaće biti isplaćene za one dane u veljači koje su radili.

Ministarstvo će najkasnije do ponedjeljka 21. svibnja uputit pismene naputke o načinu isplate plaća svim Osnovnim školama.

Ministrica je naglasila da se za vrijeme štrajka 5987 učenika našlo izvan školskih klupa i nastavnog procesa punih dvadeset radnih dana te da im je time uskraćeno jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na obrazovanje i dovedena je u pitanje školska godina.

Vlada HBŽ