Blagoslovljen grobljanski spomenik don Ilije Jurčevića u Brišniku


Foto: Ilustracija

Za vrijeme blagoslova polja i svete mise na groblju Dešnjevači u Brišniku, župa Bukovica, u nedjelju 20. svibnja 2012. blagoslovljen je grobljanski spomenik glagoljaša rodom iz Vinice don Ilije Jurčevića.

Uz suglsnost s biskupom Ratkom Perićem i župnikom fra Mladenom Rozićem, ovo slavlje predvodio je vinički župnik don Ilija Drmić koji je obavio i blagoslov novog grobljanskog spomenika.

Spomenik je djelo Kamenoklesarstva Marić iz Stipanića kod Tomislavgrada, a dar braće Tone i Ivana Dukića iz Brišnika. Na ovom spomeniku napisane su godine rođenja 1763., ređenja 1787. i smrti 1838. i potpisan je Biskupski ordinarijat Mostar koji podiže ovo djelo uz velikodušnu suradnju braće Dukić.

Biskup Ratko Perić, koji redovito piše o svećenicima iz turskih vremena, pokrenuo je ovu ideju obnove grobova pokojnih dijecezanskih svećenika, kako latinaša tako i glagoljaša, te pokojnih bogoslova. Tako je u viničkom groblju Križi uređen grob glagoljašu don Martinu Jurčeviću i bogoslovu Vinku Ćaliću, zatim u roškopoljskom groblju grobnica s više pokopanih svećenika među kojima je i svećenik glagoljaš don Tadija Ćalić, grob don Jakova Perkovića je vrlo dobro očuvan u Rakitnu, grob don Joze Jurčevića nije poznat, a don Josipa Lučića čeka uređenje, navodi don Ilija Drmić.

TGportal.net/samostan-tomislavgrad.info